ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Αγωγός Trans-Sahara. Μπορεί Το Αφρικανικό Αέριο Να Αντικαταστήσει Το Ρωσσικό Στην Ευρώπη;


Αγωγός Trans-Sahara. Μπορεί Το Αφρικανικό Αέριο Να Αντικαταστήσει Το Ρωσσικό Στην Ευρώπη;


Εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μπορεί το Αφρικανικό αέριο να αντικαταστήσει το Ρωσσικό αέριο στην Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να συζητά έντονα το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο θέλει να συμπεριλάβει στο έκτο πακέτο κυρώσεων. Δεν αγγίζουν το φυσικό αέριο: η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη γι’ αυτό. Αλλά σκέφτονται πολύ για το πώς θα το κάνουν. Ειδικότερα, εξετάζουν την πλούσια σε υδρογονάνθρακες Αφρική. Το RIA Novosti ρώτησε αν η Μαύρη Ήπειρος είναι σε θέση να βοηθήσει την Ευρώπη με ενεργειακούς φορείς…

… Οι Ευρωπαίοι αναλυτές διερευνούν τις ευκαιρίες αξιοποίησης πόρων και σε άλλες Αφρικανικές χώρες. Η Νιγηρία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα. Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Timipre Silva δήλωσε σε φόρουμ στη Ντόχα: “Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον αγωγό Trans-Sahara, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό μας αέριο στην Αλγερία και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα. Στη δεκαετία του 1970 υπήρχε συζήτηση για την τοποθέτηση ενός αγωγού μήκους τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων από τον Κόλπο της Γουινέας προς τη Μεσόγειο. Λόγω του πολιτικού και στρατιωτικού χάους, το έργο δεν ξεκίνησε μέχρι το 2009. Ήθελαν να το κάνουν σε έξι χρόνια. Το Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND), μια εξτρεμιστική οργάνωση που αγωνίστηκε για την εθνικοποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, μπήκε στη μέση.

Οι απελευθερωτές χρησιμοποιούν τρομοκρατικές μεθόδους: απαγάγουν και σκοτώνουν εργάτες πετρελαίου, ανατινάζουν αγωγούς. Αντιπαθούν ιδιαίτερα τους ξένους. Το 2006, μαχητές επιτέθηκαν σε μια ιταλική βάση της Eni και σκότωσαν εννέα υπαλλήλους. Αργότερα σκοτώθηκαν αρκετοί ακόμη πολίτες διαφόρων χωρών. Δεν είναι επίσης ασφαλής η μεταφορά ενεργειακών προϊόντων της Νιγηρίας μέσω θαλάσσης- η MEND και άλλες ομάδες έχουν μετατρέψει τον Κόλπο της Γουινέας σε πειρατική ζώνη. Δεκάδες όμηροι έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων Ρώσοι και Ουκρανοί ναύτες.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας προσπαθεί να περιορίσει τους μαχητές και η δραστηριότητά τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με το Al Jazeera, η ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή παραμένει προβληματική… ( διαβάστε όλο το άρθρο στην πηγή )

…………………………………..

Η Ρωσία προσφέρεται να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από τη Νιγηρία στην Ευρώπη

Ρωσικές εταιρείες ενδέχεται να συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Sahara. Αυτό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal «Dar El-Hilal» στις 15 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρέσβης της Αλγερίας στη Μόσχα, Ismail bin Amara.

Ο διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν τις τεχνολογίες τους στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Sahara, που θα συνδέει τη Νιγηρία με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον Ismail bin Amara, ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκάμπ και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας Sonatrach σχεδιάζουν να παρευρεθούν στη Ρωσική Ενεργειακή Εβδομάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ , πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Ο Ismail bin Amara υπενθύμισε ότι ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «…η κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου στη Νιγηρία έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 70%… τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο τμήμα στον Νίγηρα. Ως εκ τούτου, οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν τα κεφάλαια και τις τεχνολογίες τους σε αυτό το έργο, όχι μόνο για χάρη της εξαγωγής φυσικού αερίου, αλλά και για την ενίσχυση της ανάπτυξης των κρατών της περιοχής».

ΠΗΓΗ

………………………………………………..
ΑΛΦΕΙΟΣ : Ορίστε ένα δημοσίευμα από το 2009 για την συμφωνία κατασκευής του αγωγού Trans-Sahara …

Η Αλγερία και η Νιγηρία συμφώνησαν να κατασκευάσουν αγωγό φυσικού αερίου

Αγωγό, μέσω του οποίου θα μπορούν να μεταφέρονται έως και 36 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως, συμφώνησαν να κατασκευάσουν η Νιγηρία, η Αλγερία και ο Νίγηρας.“Διαθέτουμε την ειδίκευση και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με την αγορά. Η αγορά είναι εκεί”, δήλωσε, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας στην Αμπούζα, ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας κ. Σακίμπ Χελίλ.

Το πρόγραμμα Trans-Sahara, με εκτιμούμενο κόστος 10 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του αγωγού και 2,5 δισ. δολαρίων για τους σταθμούς συγκέντρωσης, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νιγηρία, μέσω του Νίγηρα και της Αλγερίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι το πρόγραμμα του αγωγού που θα διασχίζει τη Σαχάρα θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της. Η γαλλική Total, η Royal Dutch Shell και η ρωσική Gazprom έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνδράμουν την κρατική νιγηριανή ενεργειακή εταιρία NNPC και την αλγερινή Sonatrach.

Προσφάτως (το 2009) , η Gazprom και η NNPC κατέληξαν σε συμφωνία να επενδύσουν τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια για να αναπτύξουν τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του πρώτου τμήματος του αγωγού Trans-Sahara από το νότο μέχρι το βορρά της αφρικανικής χώρας.

…………………………………………………………………………….

ΔΙΣΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Υπ. Βουλευτής Ν.Πέλλας

Στοιχεία επικοινωνίας με την υποψήφια: ΤΗΛ: 6934012767- 6907463910  E/MAIL: vividiskou71@gmail.com https://diskou.blogspot.com/ https://h-b-h-h-b-h.blogspot.com/ https://web.facebook.com/vividiskou/ https://twitter.com/diskou_blogspot

ΡΑΔΙΟ ΑΡΓΩ: http://www.radioargw.gr

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.eurovouli.gr

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ FB: https://www.facebook.com/esydpkm

 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UC-Pn...

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

https://www.e-synews.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3r..

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m       

  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκλογές 2023: Βρέθηκαν να ψηφίζουν 10.000 άτομα άνω των 115 ετών

  Εκλογές 2023: Βρέθηκαν να ψηφίζουν 10.000 άτομα άνω των 115 ετών

Post Top Ad