ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αναλαμβάνουν Τον Πλήρη Έλεγχο Του Στρατηγικής Σημασίας Λιμανιού Της Αλεξανδρούπολης

 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αναλαμβάνουν Τον Πλήρη Έλεγχο Του Στρατηγικής Σημασίας Λιμανιού Της Αλεξανδρούπολης


Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τους στρατιωτικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, αμερικανικές εταιρείες δείχνουν το πιο έντονο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, γράφει σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, το Keep Talking Greece.

Η Αλεξανδρούπολη είναι ένα σημαντικό σημείο μεταφόρτωσης για τις στρατιωτικές προμήθειες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καθώς και μια στρατηγική τοποθεσία για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στις ευρωπαϊκές αγορές. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά των τουρκικών συνόρων και 50 χιλιόμετρα νότια της Βουλγαρίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες για την ενίσχυση της αμυντικής τους συνεργασίας και για την εξασφάλιση «απεριόριστης πρόσβασης των Αμερικανών» σε μια σειρά από ελληνικές στρατιωτικές βάσεις. Από τότε που ξεκίνησε αυτή η συνεργασία, το λιμάνι γνώρισε ασυνήθιστα μεγάλη κίνηση σε στρατιωτικά σκάφη, τόσο έντονη που όταν 1.500 Αμερικανοί πεζοναύτες από το USS Arlington αποβιβάστηκαν στην ακτή τον Μάιο, οι 57.000 κάτοικοι της πόλης αντιμετώπισαν ελλείψεις τροφίμων, όπως αυγά και καπνός, σημειώνει ο συγγραφέας .

«Το λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει πλοία μήκους έως 650 πόδια (200 μέτρα). Η γειτνίασή του με το πρόσφατα βελτιωμένο οδικό δίκτυο και η σύνδεσή του με τους σιδηροδρόμους το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας, εξηγεί ο Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Λεοντάρης . «Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να συμπεριλάβει την Αλεξανδρούπολη στη λίστα με τις περιοχές όπου θα είναι παρόντες οι Αμερικανοί, γιατί το λιμάνι τους επιτρέπει να μεταφέρουν εύκολα δυνάμεις και εξοπλισμό στην Ανατολική Ευρώπη».

Οι Αμερικανοί έκαναν ορισμένες βελτιώσεις στο λιμάνι, με στόχο τη διευκόλυνση της φόρτωσης και εκφόρτωσης των πλοίων. Μόνο το 2021, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε 3.100 κοντέινερ μέσω αυτού, σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλούνται οι New York Times. Αυτές οι πηγές δεν διευκρίνισαν τη φύση των αποστολών, αλλά διαβεβαίωσαν ότι όλες προορίζονταν για αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη.

Φέτος πέρασαν από το λιμάνι περισσότερα από 2.400 κοντέινερ μέχρι τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, από την Αλεξανδρούπολη πέρασαν και προστατευμένα κινητά οχήματα Bushmaster που έστειλε η Αυστραλία στην Ουκρανία.

«Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πύλη προς τα Βαλκάνια και ένας διάδρομος προς την Ουκρανία. Εφόσον η Τουρκία έχει γίνει λιγότερο αξιόπιστος σύμμαχος, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια εναλλακτική διαδρομή που να μπορεί να ενεργοποιηθεί», δηλώνει ο Χάρης Θεοχάρης , πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει ένα πολυπόθητο γεωπολιτικό αντικείμενο τώρα που η διαχείρισή του προσφέρεται στον πλειοδότη, τονίζει το δημοσίευμα.

Σε αντάλλαγμα για τα διαδοχικά πακέτα διάσωσης που έδωσε η ΕΕ στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, οι Βρυξέλλες ανάγκασαν την Αθήνα να ιδιωτικοποιήσει πολλά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λιμανιών της. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την περασμένη Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα έλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για την πλειοψηφική συμμετοχή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το ένα ανήκει στην Quintana, μια αμερικανική εταιρεία με συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, και το άλλο ανήκει στην International Port Investments Alexandroupolis, μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία GEK Terna με το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο BlackSummit. Άλλοι δύο αιτούντες με ρωσικές διασυνδέσεις – ο ένας ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, ο άλλος στην οικογένεια Κουπελούζου, που συνεργάζεται με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom, τελικά εκδιώχθηκαν.

Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Ρωσία. Τον Δεκέμβριο του 2021, δυόμιση μήνες πριν από την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι έστειλε όπλα στο Κίεβο μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Η Ρωσία ανησυχεί για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ μέσω του ελληνικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της συμμαχίας και των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε στον AntNews τον Δεκέμβριο του 2021 ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ , ενόψει της συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου στο Σότσι.

Αυτό έχει βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία καθώς οι δυτικοί ηγέτες δυσπιστούν όλο και περισσότερο τον αυταρχικό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε στις 11 Νοεμβρίου 2021 ότι η δημιουργία μιας μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει ότι η ίδια η Ελλάδα έχει γίνει ένα είδος φυλακίου των ΗΠΑ

Με πληροφορίες από την eadaily

ΠΗΓΗ : https://alfeiospotamos.gr/2022/09/23/%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84/

ΔΙΣΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Υπ. Βουλευτής Ν.Πέλλας

Στοιχεία επικοινωνίας με την υποψήφια: ΤΗΛ: 6934012767- 6907463910  E/MAIL: vividiskou71@gmail.com https://diskou.blogspot.com/ https://h-b-h-h-b-h.blogspot.com/ https://web.facebook.com/vividiskou/ https://twitter.com/diskou_blogspot

ΡΑΔΙΟ ΑΡΓΩ: http://www.radioargw.gr

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.eurovouli.gr

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ FB: https://www.facebook.com/esydpkm

 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UC-Pn...

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

https://www.e-synews.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3r..

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m       

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκλογές 2023: Βρέθηκαν να ψηφίζουν 10.000 άτομα άνω των 115 ετών

  Εκλογές 2023: Βρέθηκαν να ψηφίζουν 10.000 άτομα άνω των 115 ετών

Post Top Ad